НОВИНИ

В Германия: Старите правила за отношенията между западните съюзници не важат

Няма смисъл западните съюзници на САЩ да се опитват да разберат президента Доналд Тръмп, каза германският външен министър Хайко Маас в интервю, публикувано днес в италианския вестник "Кориере дела сера" и цитирано от ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:30, 16.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
германия старите правила отношенията западните съюзници важат

Така Маас отговори на въпрос относно шокиращия начин, по който Тръмп се отказа от подписа си под общата декларация след срещата на лидерите на Г-7 в Канада.

"Честно казано, не съм сигурен дали трябва изобщо да си правим труда да разбираме какво Тръмп или някой друг прави. Важното е да направим правилните изводи", каза Маас.

"Това се отнася не само за Европа, но и за целия Запад, включително и за Атлантическия алианс (НАТО). Аз не бих казал, че Западът вече не съществува, а по-скоро, че той ще се ръководи от различни правила, - посочи германският топдипломат. - Някои неща, които не сме поставяли под въпрос - особено това, че САЩ ще гарантират цялостната сигурност в Европа, вече просто не важат."

Маас даде интервюто си преди срещата в понеделник в Берлин между канцлерката Ангела Меркел и новия италиански премиер Джузепе Конти, оглавил правителството на популистката коалиция.

Външният министър каза, че симпатизира на Италия, когато тя се оплаква от недостатъчна помощ от главните играчи в ЕС относно мигрантската вълна и добави, че Германия трябва повече да се вслушва в партньорите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени изясниха колко души ще са нужни за заселване на друга планета
Учени изясниха колко души ще са нужни за заселване на друга планета
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска