В Германия започна първият съдебен процес срещу автомобилния концерн "Фолксваген" след скандала с емисиите на дизеловите коли. Делото може да има дългосрочни последствия за водещия европейски производител.

Акционерите настояват за обезщетение в размер на 9 милиарда евро заради загуби от курса на ценните книжа. Решаващият въпрос, на който ще се търси отговор по време на процеса, е дали концернът своевременно е информирал фондовите пазари за аферата с манипулираните дизелови мотори.

Отговорът на съдиите предизвиква толкова голям интерес, че се налага делото да започне не в сградата на съда, а в градска мултифукционална сграда. Двете страни са ангажирали армада от адвокати, които са подготвили планини от документи. Повече от 2000 големи и малки анкционери са тъжители в гражданския процес.

Маркус Пфюлер, адвокат на "Фолксваген": На това дело, според нас, ще се изяснява дали "Фолксваген" е изпълнил задължението си да информира навреме капиталовия пазар. Ние сме убедени, че това е така.

Кой какво е знаел по високите етажи на автомобилния концерн за манипулациите на емисии в дизеловите мотори - "Фолксваген" се аргументира, че едва преди три години се е разбрало. След няколкодневна проверка и анализ на последствията са информирани борсите. Адвокатите на акционерите искат да докажат, че концернът е мамил капиталовите пазари от 2008 г. насам.

Андреас Тилп, адвокат на акционерите: "Фолксваген" даде заявка за развитието на ключова технология за чисти, водещи в световен мащаб, дизелови мотори. Най-късно през юни 2008 г. ръководството е знаело, че тази цел няма да се постигне. Това е трябвало да се каже на борсите. Вместо него с измама от САЩ е изваден сертификат за дизелови мотори.

Информацията, която e под въпрос. е щяла да даде отражение върху курса на акциите. Процесът, който започна днес, ще продължи дълго. Вероятно години. И той не се отнася до чист въздух, а до финанси.

Заради скандала "Дизелгейт": Обвинения на бившия шеф на Фолксваген

Заради скандала "Дизелгейт": Обвинения на бившия шеф на Фолксваген

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на Фолксваген във връзка със скандала "Дизелгейт". Компанията...