В Германия започна процес срещу четирима млади мъже от арабски криминален клан. Те са обвинени в кражбата на 100 кг златна канадска монета от Музея Боде, който е част от световноизвестния Музеен остров в Берлин. От самата монета липса всякаква следа. Стойността й се оценява на близо 4 млн евро. Обвиняемите отричат да се извършители на кражбата.

Звучи невероятно и прилича на холивудски филм: в нощта на 27 март 2017 г. с въже трима мъже се изкачват по фасадата на музея Боде. Преди това са се прехвърлили през релсите на градската железница, която в три часа през нощта не се движи. Чупят витрина, взимат гигантската монета, предоставена изложена в Берлин, и със строителна количка я изкарват към паркирана наблизо кола.

Монетата е известна по целия свят с името "големият кленов лист". На нея има изображение на британската кралица. След кражбата от нея няма и следа. Най-вероятно е претопена, а златото - продадено.

Пред съда в Берлин се изправиха четирима. Двама братя, техен братовчед от известен ливански клан и охранител от музея. Адвокатите им са сред най-добрите по наказателни дела. Отхвърлят обвиненията и оспорват събраните доказателства. От скоро службите в Берлин се опитват да укротят криминалната енергия на арабските кланове. Техните безобразия в германската столица вече са филмирани в сериал, който се радва на изключителна популярност особено в юридическите среди.