НОВИНИ

В Горна баня прилагат щадящ метод за смяна на тазобедрена става

Нов, изключително щадящ за пациентите метод за смяна на тазобедрената става беше представен днес в специализираната ортопедична болница в Горна баня. При него има минимално увреждане на съседните тъкани и до 2-3 дни пациентът вече е на крака.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:14, 22.02.2019
59556
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Всяка година над 4500 операции за смяна на тазобедрената става се извършват у нас, обикновено на пациенти между 65 и 85-годишна възраст.

Новата техника е разработена и въведена от д-р Рьотингер - директор на клиника по ендопротезиране в Мюнхен. Днес тя беше демонстрирана при 69-годишна жена от София.

проф. д-р Хайнц Рьотингер - директор на клиника по ендопротезиране, гр. Мюнхен, Германия: При малкия разрез, който се прави, не се увреждат мускули и други важни тъкани. Това е възможно благодарение на осъвременените и по-прецизни крепежни елементи на поставяната става. При познатата досега смяна се прерязваха повече тъкани и възстановяването изискваше поне 3 месеца. Сега този период се скъсява до няколко дни.
Проф. Христо Георгиев - ръководител на Катедра "Ортопедия и травматология", МУ: Обикновено на втория или третия ден тези пациенти могат да ходят с помощни средства до 50 метра, а до 15 ден се премахма едното помощно средство.

Операцията се поема от Здравната каса, независимо че се прилага нов метод. Единствено ставата, която се поставя частично, се заплаща от пациента.

д-р Валентин Ангелов - изпълнителен директор на специализирана ортопедична болница, кв. Горна баня: Планираме до края на годината по този щадящ метод да направим над 50 операции, а догодина ще завишим още повече този брой.

Намеренията са да продължи и обучението на все повече български ортопеди, така че да нарасне и броят на болниците у нас, където се прилага новият метод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиха френски джихадист, отговорен за атентатите в Париж
Убиха френски джихадист, отговорен за атентатите в Париж
С Бохемска рапсодия ще отрият церемонията за Оскар-ите
С "Бохемска рапсодия" ще отрият церемонията за "Оскар"-ите