НОВИНИ

В Гърция се срещат представители на Балканите и Вишеградската група

В Сунио край Атина се събраха представители на страните от Вишеградската група и четирите Балкански държави-членки на Европейския съюз, заедно с шестте страни от Западните Балкани, Словения и Кипър. Акцент в дискусиите са енергетиката, разширяването и бъдещето на Европа. Вицепремиерът Екатерина Захариева участва във втората министерска среща.

Александър Марков
от Александър Марков
11:31, 11.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Основната дискусия, около която говорят министрите - бъдещето на Европа и разширяването на ЕС в посока Западни Балкани. Обсъждат се също енергийната сигурност и свързаност.

Пред делегатите домакинът на срещата, гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че ЕС трябва да стане по-силен икономически, както и по-видим на международната сцена. Също така да се прецени как ще продължи да функционира след евентуалното разширяване към Западните Балкани, включително съставът на следващата Европейска комисия и как ще се променят институциите.

Българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева отново представи стратегическия приоритет на страната ни по време на председателството на Съвета на Европейския съюз - даването на европерспектива на страните от Западните Балкани и посочи, че стремежът на Българското председателство е с тези страни да се води открит и честен диалог.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Когато говорим за бъдещето на ЕС, съм убедена, че трябва да обсъждаме това със страните кандидатки. Всички говорим, че трябва да се върнем към ценностите си. Споделям това мнение, но ние трябва да си отговорим какво означава това в прагматично измерение - не трябва да има двойни стандарти. Двойните стандарти на храните са само пример -нашите граждани не са второ качество. Друг пример за двоен стандарт е Шенген - България е изпълнила техническите критерии от 2011 г., но не бива приета по политически причини. 2025 година е реалистична дата за приемането на страните от Западните Балкани. Нека да подкрепим кандидатките и да сме искрени с тях.
Никос Кодзияс, министър на външните работи на Гърция: Големият въпрос сега е накъде трябва да се разширява ЕС? Разбира се, Западните Балкани. От миналото знаем обаче, че всяка стъпка на разширяване води до институционални промени в работата на ЕС. Институционалната промяна, която става винаги при всяка вълна на разширяване, трябва да се взима предвид, преди да даваме каквито и да било обещания. Обръщам внимание на промените, които ще станат след разширяването. Промяна в ЕК. Защото трудно ще осигурим всички да имат комисари. Или ще имаме ротация. Или ще разделим Комисията на страни, които имат постоянно членство, и други, които нямат. Ако имаме Комисия, в която не всички страни членки имат комисари, как ще осигурим пълното портфолио. Приемането на Западните Балкани в ЕС ще отвори много въпроси. Какво ще стане например с Турция - ще имаме ли специално споразумение с нея, или ще имаме разширяване и в посока Турция. Не на последно място - какво ще е отношението ни с Русия?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сингапур се готви трескаво за срещата между Тръмп и Ким Чен-ун
Сингапур се готви трескаво за срещата между Тръмп и Ким Чен-ун
Все още няма задържани за нападението над заместник-кмета на Ловеч
Все още няма задържани за нападението над заместник-кмета на Ловеч