Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви предсрочни избори, след тежката загуба от опозиционните консерватори на изборите за Европейски парламент. Мандадът на Ципрас изтича през октомври и парламентарните избори бяха предвидени за есента.

© БГНЕС

Снощи управляващата партия „Сириза“ претърпя тежка загуба от опозиционната партия "Нова Демокрация" с девет пункта. Лидерът на гръцките консерватори Кириакос Мицотакис призова за оставката на премиера с аргумента, че министър-председателят е загубил доверието на гръцкия народ.

Алексис Ципрас - министър-председател на Гърция: Никога не ми е било навик да пренебрегвам доверието на хората. Незабавно след като приключи втория тур на местните избори на 2-ри юни, ще помоля президента да започне процедура по свикването на предсрочни парламентарни избори, за да може гръцкият народ да има последната дума.

Лидерът на "Нова Демокрация " Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция се нуждае от ново по-силно правителство. Той призова премиера да поеме отговорност за действията си и за доброто на страната да подаде оставка.

Нова демокрация води пред Сириза на евровота в Гърция

Нова демокрация води пред Сириза на евровота в Гърция

Опозиционната консервативна партия Нова демокрация с лидер Кириакос Мицотакис води в Гърция на изборите за Европейски парламент с 30,5% от гласовете,...