Индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за цунами при изригвания на вулкани. Това съобщи днес ръководителят на центъра за предотвратявания на земетресения и цунами към Агенцията по метеорология, климат и геофизика Рахмат Трийоно.

© БТА

"Механизмите за ранно предупреждение, с които разполагаме към момента, са свързани най-вече с тектонични явления, а не с вулканични", съобщи Трийоно, цитиран от новинарския портал "Детик".

В края на септември на остров Сулавеси стана силно земетресение, довело до разрушително цунами, чиито вълни достигнаха 7 метра. Впоследствие властите признаха, че системата за ранно предупреждение за цунами не действа пълноценно в Индонезия вече 6 години.

От 2012 година в страната не функционира дълбочинен сензор за ранно предупреждение, който е един от ключовите елементи на системата. Според чиновници от различни ведомства причината е липса на необходимото финансиране, което с всяка година намалява. Сега в Индонезия работят само 130 датчика за промяна на морското равнище. В Япония те са около хиляда, макар тази страна по размери да е съпоставима само с част от остров Ява, припомня ТАСС.

Най-малко 62 души загинаха при цунами в Индонезия

Най-малко 62 души загинаха при цунами в Индонезия

Бедствие в Индонезия: най-малко 62 души са загинали, а над 584 са ранени, след като цунами удари бреговете на островите Ява и Суматра. Предполага се,...