НОВИНИ

В Иран са арестувани 67 души по подозрения във финансови измами

Иранските власти съобщиха, че са арестували 67 души, заподозрени във финансови измами, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:05, 13.08.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
иран арестувани души подозрения финансови измами

"Арестувани бяха 67 заподозрени. Някои от тях бяха пуснати под гаранция. Повече от 100 души, сред които държавни служители и работещи в частния сектор, имат забрана за напускане на страната", заяви вчера говорител на съдебната власт.

Сред задържаните е бивш заместник-председател на иранската централна банка. Някои от арестуваните ги заплашва смъртна присъда, отбелязва Ройтерс.

Иран се сблъсква с подновените американски санкции и с протести срещу спекулата и корупцията. Създават се специални ислямски революционни съдилища, които да съдят заподозрените по ускорена процедура, след като в събота върховният лидер аятолах Али Хаменей призова за бързо и справедливо правосъдие, с което Иран да се противопостави на водената срещу себе си от чуждестранни врагове "икономическа война".

Иранският риал от април загуби около половината от стойността си, а обикновените иранци отчаяно търсят долари, за да съхранят спестяванията си.

Централната банка и съдебната власт обвиняват "враговете" за сриването на националната валута и за поскъпването на златните монети. Намеква се, че САЩ, Израел, Саудитска Арабия и иранската опозиция в чужбина са отговорни за протестите и икономическите затруднения, посочва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова среща на корейските лидери ще има през септември
Нова среща на корейските лидери ще има през септември
Отлагат за утре явяването на Бенчев пред Окръжната следствена служба в Бургас
Отлагат за утре явяването на Бенчев пред Окръжната следствена служба в Бургас