НОВИНИ

В Ирландия гласуват дали да се премахне наказанието за богохулство

В Ирландия гласуват на референдум дали да премахнат наказанието за богохулство от конституцията на страната. Това може да стане с изключването на термина богохулство от основния закон. С референдума се провеждат и президентски избори. Гласуването е до късно тази вечер.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:18, 26.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Лично ирландският министър на правосъдието агитираше избиратели да гласуват за отмяна на понятието богохулство от конституцията на силно католическата страна.Основният закон не дава разяснения какво е богохулство и какво не, но го забранява чрез друг закон от 80 години. Първоначално наказанието е принудителен труд и затвор.

От 2009 г. само глоба от 25 000 евро. Досега никой не я е платил.

В съвременната история на Ирландия няма осъдени за богохулство, защото в съда трябва да се докаже умисъл. Последната присъда е чак от 1703 г.

;

Преди три години обаче кинозвездата Стивън Фрай шокира зрител на предаване по ирландската телевизия с отговор на въпроса какво би казал на Господ, ако го срещне.

Стивън Фрай - актьор: Как смееш, Господи, да създадеш свят с толкова несправедливост, при положение, че не е наша вината.

Заради тези думи срещу актьора беше подадена жалба.

Разследването продължи две години. В крайна сметка, жалбоподателят призна, че не е бил лично оскърбен и така по буквата на закона вече не е потърпевша страна. Случаят обаче ускори организирането на днешния референдум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
38 млн. лв. повече за надзирателите и съдебна охрана от следващата година
38 млн. лв. повече за надзирателите и съдебна охрана от следващата година
Пети ден от протеста на майките на деца с увреждания
Пети ден от протеста на майките на деца с увреждания