НОВИНИ

В Италия се провежда всеобща 24-часова стачка

Всеобща 24-часова стачка е обявена от няколко големи профсъюза в Италия. Тя е в знак на протест срещу икономическата политика на правителството. Стачката предизвика сериозни проблеми за милиони граждани на Италия и решилите да посетят Апенините туристи.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:18, 25.10.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света
италия провежда всеобща часова стачка

Първи усетиха резултатите от протеста пътуващите със самолет, които още вчера се сблъскаха с проблеми, свързани с отмяна на рейсове в различни летища на Италия.

24-часова стачка обявиха пилотите и стюардите на най-голямата национална авиокомпания Алиталия (Alitalia) и служителите на летището в Милано. Алиталия отмени почти 240 полета, съобщи РИА Новости.

Не по-малко усложнена е ситуацията с железопътния транспорт. Държавната железопътна компания FSI обяви, че движението на всички скоростни влакове ще се осъществява по разписание. Регионалните и местни влакове ще се движат в интервала между 6:00 и 9:00 часа и от 18:00 до 21:00 часа. Това предизвика отмяната и забавянето на много влакове. Най-сериозни проблеми с железопътния транспорт има в северната част на Италия, която се обслужва от компания „Trenord”.

Най-сериозно напрежение възниква в Рим, където за първи път в историята е обявена 24-часова стачка на работниците от практически всички предприятия на комуналните услуги и градския транспорт. Към акцията са се присъединили около 30 000 човека. В резултат на това движението на метрото, автобусите, трамваите и извънградските влакове е напълно блокирано. Спряна е работата на компания „Ama”, която обслужва сметоизвозването в италианската столица. Властите в Рим се обърнаха към гражданите с молба да не изхвърлят днес битови отпадъци и помолиха служителите от „Ama” да се погрижат за извозването на сметта от болници, детски градини и училища.

Към общонационалната стачка са се присъединили много служители от медицинските и образователните институции в Италия. В местните болници е гарантирано медицинското обслужване единствено на пациенти, които се нуждаят от спешна помощ. Планираните медицински процедури ще бъдат пренасочени за други дати.

Към стачката са се присъединили италианските адвокати и служителите в много полиграфични предприятия.

Медиите определят днешния ден като „черен петък”. Ситуацията в Рим и Милано ще се усложни допълнително заради шествията на служителите, които имат намерение да излязат по улиците и да защитят икономическите си права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 150 декара са изпепелени при пожар край Гоце Делчев
Над 150 декара са изпепелени при пожар край Гоце Делчев
90% от работните места ще изискват дигитални умения само след година
90% от работните места ще изискват дигитални умения само след година