Парламентарни избори в Израел. Вотът е втори за последните 5 месеца, тъй като премиерът Бенямин Нетаняху не успя да състави правителство. На изборите през април неговата дясна партия "Ликуд" излезе наравно с центристите на Бени Ганц. Сега анкетите прогнозират ново равенство. Главният въпрос е дали най-дълго управлявалият премиер в Израел ще спечели нов мандат. Първите резултати се очакват след 22 часа днес.

Тази сутрин основните съперници на израелските избори се помолиха поотделно на Стената на плача. За Бенямин Нетаняху това е битка за оцеляване на върха на политиката, в която бившият началник на въоръжените сили Бени Ганц влезе с летящ старт.

Премиерът скоро може да бъде обвинен по три дела за корупция и оставането във властта ще му даде парламентарен имунитет.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Изборите са оспорвани. Призовавам всички граждани на Израел да гласуват, както направихме с моята съпруга. Няма да ви кажа за кого. Успех и благодаря.

Всички съперници в оспорвания вот агитираха до последния момент.

Бени Ганц, лидер на "Бяло и Синьо": Слушайте внимателно, ние можем да донесем промени в Хайфа.

Евентуалният край на епохата Нетаняху няма да донесе особени промени за страната, коментира Ройтерс. Двете водещи партии имат малки различия по теми като конфликта с палестинците, Иран, връзките със Съединените щати и икономиката.

Нетаняху обеща да анексира Йорданската долина на Западния бряг, а партията на Ганц - да укрепи израелските селища в окупираната територия. Победата в днешния вот не гарантира нищо, тъй като в Израел по традиция парламентът е разпокъсан и трудно се съставя коалиция. Решаваща роля може да изиграе партията "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман.