НОВИНИ

В КАДЪР: КАЛИНА И КОМИТИТЕ

Искам да ви разкажа за Калина Тасева. Надявам се, че от смесицата от любов и почит ще се роди нещо истинско. Тя е художник. И е доайен сред съвременните български жени-живописци. Но разказът за нейния живот и талант съживява личности от националната ни история.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
15:23, 09.02.2016
5401
Чете се за: 01:15 мин.
Още
кадър калина комитите

Случи се така, че се запознах с Калина, когато тя навърши 80. Скоро ще навърши 90. Дълбоко съм респектирана от силата на нейния дух и от нейната безкомпромисна мярка за важните неща в изкуството и живота. Тя притежава самоконтрол и достойнство, каквито рядко се срещат. Преди 10 години ми каза в интервю за БНТ, че пак би рисувала комити, ако днешното време ги раждаше. И че комитите и възрожденците я поразяват със своето себеотричане. Няколко поколения българи помнят от ученическите си години образа на Левски пред съда – неговият автор е Калина Тасева.

;

Родена е през 1927 г. в София. Расте в един от най-бедните, но колоритни квартали на столицата - Драз махла, между бул. "Сливница" и гарата. Завършва Първа девическа гимназия през 1946 г. В Художествената академия е студентка на Дечко Узунов и за една година на Илия Петров. Участва редовно в общи изложби, организирани ежегодно от Съюза на българските художници (СБХ) от 1953 г. насам. Първата й самостоятелна изложба е през 1973 г в галерията, която днес носи името на Райко Алексиев. Член-кореспондент на Съюза на австрийските художници - "Кюнстлер Хаус", Виена, Австрия.
Калина Тасева е носител на множество престижни отличия, сред които са и наградите "Владимир Димитров - Майстора", "Захари Зограф" и "Никола Петров".
Творбите й са представяни в Хамбург, Франкфурт, Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Анкара, Аахен.

;

Тя е автор и на множество големи композиции със сурови експресивни лица на македонски комити. Наистина е сред най-ярките живописци на България. Обича големите формати и историята. Много време е посветила и на пейзажа - при Калина той е не по-малко драматичен. За нея специално място остава долината на Кресна. Рисува я мощно и категорично, със силата на македонския дух, който и сега зарежда с енергия художничката. Не крие годините си. Когато я питам откъде взима енергия, за да рисува така, казва: "С голяма степен инат, просто да не се откажа". И добавя: "Просто да работя по своите убеждения - такива, каквито са. Лоши, хубави, полезни, вредни, каквото и да е - да върша това, в което аз вярвам. Повече от половин век се занимавам сериозно с изобразително изкуство."

;



Гледайте В КАДЪР: КАЛИНА И КОМИТИТЕ

10 февруари 2016 г, от 22:30 ч. по БНТ 1,


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археологическият музей представя  най-интересните находки през 2015 г.
Археологическият музей представя най-интересните находки през 2015 г.
Даниел Митов: Оказваме натиск върху Гърция заради блокадата
Даниел Митов: Оказваме натиск върху Гърция заради блокадата