В Калофер започна тържественото честване на 170 години от рождението на Христо Ботев. Няма българин, който да не знае неговия стих "Тоз който падне в бой за свобода, той не умира". В Калофер е Иво Никодимов, който ни разказва как България отдава почит на великия поет и революционер.

© БТА

Настане вечер - месец изгрее,

звезди обсипят свода небесен;

гора зашуми, вятър повее -

Балканът пее хайдушка песен!

Поетът-революционер ни завеща невероятно творчество, което звучи все така актуално, припомни ни пратеникът на БНТ в Калофер Иво Никодимов. Великият българин е роден на утрешния ден в Калофер - в една стая в Калоферското училище преди 170 години.

За събитието пристигна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше посрещната от почетен караул на 61-а Стрямска механизирана бригада. По.късно в музея на Ботев тя обяви, че ще се учреди инициативен комитет, тъй като честванията от рожденията на революционера ще се честват цяла година - от Калофер до Враца, където Ботев губи живота си, до брега на Козлодуй, където той и четата му слизат от австрийския кораб „Радецки“.

На борда на този речен кораб той пише писмото до любимата си, за което ни припомня Йордан Димитров:

Прощалното писмо на Ботев до любимата му се пази в трезора на БНБ

Прощалното писмо на Ботев до любимата му се пази в трезора на БНБ

Прощалното писмо на Христо Ботев до любимата му Венета и тефтерчето на революционера се пазят при уникални мерки за сигурност в трезора на БНБ. Безцен...