НОВИНИ

В Каменица хорат се молят на Свети Пантелеймон за дъжд

С тридневен събор хората от село Каменица в община Струмани посрещат празника на Свети Пантелеймон. От древни времена до днес те вярват, че Свети Пантелеймон ги пази от природни бедствия.

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 27.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Хората от село Каменица вярват, че Свети Пантелеймон им помага най-вече при безводие.

Валентин Стойков: "Имало е години, когато се е отлагало по една или друга причина. Винаги е имало катаклизми, абсолютно! И се забелязвало, че ден два преди или след това винаги вали дъжд. Ето, вчера заобиколи навсякъде: до Кресна няма, Сандански няма, тука заобиколи и снощи час и половина валя дъжд."

Преди четири години хората от Каменица със собствени средства възстановяват параклиса "Свети Пантелеймон" и облагородяват мястото около него.

Емил Илиев – кмет на община Струмяни: "За нас е най-важно че през изминалите години се забелязва едно възраждане на традициите и връщане към корените на хората от този регион."

Приема се, че Свети Пантелеймон не само лекува болни хора, но закриля и пази от опасности тези, които пътуват.

Валентин Стойков: "Оттука е минавал пътят за Берово, пътят на коприната пътя стои тука. Тука е имало вода открай време и хората са поели добитъка, почивали са и са продължавали пътя тука са нощували."
Отец Иван: "От много стари времена имало храм дори е бил открит и комплекс около храма."

Сега хората от село Каменица се надяват това свещено място с красива природна гледка да се проучи от специалисти и да се превърне в част от туристическа дестинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР прегази 61-годишна жена в Пазарджик
ТИР прегази 61-годишна жена в Пазарджик
​Близо 70 души се включиха в кампанията за доброволно кръводаряване на БНТ
​Близо 70 души се включиха в кампанията за доброволно кръводаряване на БНТ