НОВИНИ

В капана на грипа: Повече от половин България е в епидемия

Грипът продължава да настъпва. Повече от половин България е в епидемия. От днес тя е в сила за областите Разград и Велико Търново, а от утре ще бъде обявена и в Плевен и Русе. Областите Благоевград, Кюстендил и София -град ще бъдат в епидемия от понеделник. Учениците излизат в грипна ваканция.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:00, 25.01.2019
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Грипната ваканция в областите Благоевград и Кюстендил ще продължи до следващия петък, а в Разград до сряда. Учениците от областите София-град, Плевен, Русе и Плевен са в грипна ваканция от понеделник до 4 и в междусрочна на 5 февруари.

В последните дни около 20% от учениците в столичното 18-то училище отсъстват. Повечето учители вече са оформили срочните оценки и извънредната ваканция няма да се отрази сериозно на учебния процес.

Десислава Николова - зам.-директор на 18 СУ "Уилям Гладстон": "Не тече интензивен учебен процес в края на срока, И колегите винаги преструктурират."

Столичният кмет Йорданка Фандкъова съобщи във Фейсбук, че е получила над 3000 съобщения със заплахи, молби и петиции за обявяване на грипна ваканция.

;

Учениците също я очакват с нетърпение.

Андреа - ученик: Така стана по-добре, защото се сляха двете ваканции с тази грипната и междусрочната и така се получава повече време за почивка."
Крум - ученик: "Ще имам повече време да се подготвя за олимпиадата по химия и по физика."

Детските градини в София ще работят, но няма да се допускат болни деца.

д-р Данчо Пенчев - директор на Столична РЗИ: "Бих препоръчал на родителите, които имат възможност и които са в състояние да не пускат децата си на детска градина."

Здравните власти препоръчват и да се избягват масовите събирания в закрити помещения.

д-р Данчо Пенчев: "Културни, спортни, молове, обществен градски транспорт и при първите симптоми да си останат вкъщи."
;;

При първи симптоми столичани могат да потърсят помощ и в грипния кабинет на ВМА, където ще преглеждат безплатно на 29 и 30 януари.

д-р Гинка Делиева - Инфекциозна клиника - ВМА: "Говорим за остро начало на заболяване, висока температура, мускулна болка, главоболие, болка в очите, кашлица."

Хората, които не са имунизирани трябва да отидат на лекар в първите 48 часа след поява на първите симптоми.

д-р Гинка Делиева: "Тогава приложението на противогрипните лекарства помага. Ако се закъснее вече се наблюдават усложнения и лекуваме тях."

Най-честото усложнение е пневмонията. А белодробните и инфекциозните клиники в София са пълни, но при необходимост ще могат да приемат още пациенти увериха от столичната здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешна проверка на ДНСК спря строителството на Арапя и Алепу
Спешна проверка на ДНСК спря строителството на "Арапя" и "Алепу"
Последен ден на Световния икономически форум в Давос
Последен ден на Световния икономически форум в Давос