В Карлово и региона започна кампанията по прибиране на лавандуловия цвят. Тази година прогнозите са за драстичен спад на изкупната цена на лавандуловото масло заради свръхпроизводство. А производители срещат големи трудности и с намирането на работници.

Заради липсата на работна ръка и ниската изкупна цена за кг лавандулово масло, производители от Южна България посочиха, че ще търпят загуби

Румен Петров - производител на лавандулови насаждения в Горна Махала: Хора които работят ръчно с иновативни инструменти нар. мотики отидоха в чужбина да предават своя опит. До тук само наливаме огромни пари и то в продължение на 4 ри години в ръчната обработка на лавандулата. Компенисираме тази загуба с това, че обработваме около 1700 дка други култури.
Фестивал на лавандулата в Карлово

Фестивал на лавандулата в Карлово

Месец след празника на розата, Карлово чества фестивал на лавандулата. Кампанията по прибиране на цвета започва до седмица. Не се очаква драстичен спа...

В момента изкупната цена на лавандуловото масло е 70 лв. за кг. Производителите се надяват, че търсенето на международния пазар няма да намалее, тъй като продуктът е с изключително широко приложение.

Христо Николов - производител от Карлово: То има своето място на пазара , търси се но производството на огромни количества неминуемо води до сваляне на цената. Ако не се повторят миналогодишните валежи е възможно тази година реколтата, добитото масло от очакваната реколта да надскочи 700 тона.

Лавандуловите насаждения в България вече надхвърлят 100 000 дка, като най-големите са в районите на Добруджа и Чирпан.