НОВИНИ

В Каталуния започна кампанията за регионалните избори на 21 декември

Испанският Върховен съд оттегли европейската заповед за задържането на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон, но това не означава, че той няма да бъде арестуван в родината си. Белгийските власти трябваше на 14 декември да се произнесат за евентуалното му екстрадиране. В Каталуния започна кампанията за регионалните избори на 21 декември. Сепаратистките партии са на косъм от абсолютно мнозинство в следващия регионален парламент.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:39, 05.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

135 депутати трябва да заемат празните места в регионалния парламент на Каталуния след 21 декември. За сепаратистите се очакват 66-67 мандата, с един по-малко от абсолютното мнозинство, при абсолютно необичайна кампания.

Жозеф Жовет, привърженик на сепаратистката партия на Пучдемон: "В Европа няма прецедент, в който кандидатите за премиер на двете основни партии да са в чужбина като премиера Пучдемон или в затвора като вицепремиера Жункерас."

Карлес Пучдемон се се обърна към избирателите си чрез видеовръзка от Брюксел.

Карлес Пучдемон, лидер на партия "Заедно за Каталуния": "Не трябва просто да имаме добър резултат, трябва да спечелим".

Като цяло Каталуния е разделена на две и за това говорят и проблемите на пациентите на психолог от Барселона.

Нери де Надал, клиничен психолог в Барселона: "Оплакват се от безсъние и обтегнати отношения сред роднини и приятели. Родители се оплакват, че в училище питат децата им дали са за независимост или не".

Засега допитванията сочат преднина на лявата сепаратистка формация на уволнения вицепремир Ориол Жункерас, арестуван заради подстрекателство към размирици. В противоположия лагер, управляващите консерватори от Народната партия се очаква да спечелят едва 7 места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приютът „Добрият самарянин“ отново се препълни, има и чакащи за настаняване
Приютът „Добрият самарянин“ отново се препълни, има и чакащи за настаняване
Младежи от Русе се запознаха с изчезващи занаяти
Младежи от Русе се запознаха с изчезващи занаяти