НОВИНИ

Най-високо ниво на терористична заплаха в град Алмати

В казахстанския град Алмати, където по-рано днес избухна престрелка край районно полицейско управление, е обявено най-високото - "червено" ниво на терористична опасност, съобщи местната полиция, цитирана от ТАСС и Интерфакс. Има 3-ма загинали полицаи и един цивилен. Седем полицаи са тежко ранени и настанени в реанимация след престрелки в Алмати. Градският оперативен щаб потвърди, че един от нападателите е задържан, а друг се издирва, съобщи РИА Новости.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:11, 18.07.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
високо ниво терористична заплаха град алмати

Полицейски източник предположи, че извършителят е последовател на нетрадиционно религиозно течение. По-късно собственик на лека кола заяви за Интерфакс, че престъпникът поискал да му отстъпи автомобила си и стрелял в една от вратите, но по-късно се отказал от намерението си и тръгнал по улицата.

Очевидец съобщи за Интерфакс, че на улица недалеч от полицейския участък "лежат три трупа - два с полицейски униформи, един с цивилни дрехи. (И) двама ранени - с полицейски униформи".

В същия район е задържан човек, вероятно участвал в престрелката. Зоната е отцепена и полицаите не коментират събитията. В момента, когато се предава информацията, от местопроизшествието се чу изстрел, посочва кореспондентът на Интерфакс.

;; ;

Противопожарните органи съобщиха, че специални служби и екипи със служебни кучета търсят взривни устройства на местната жп гара.

При въвеждане на "червено" ниво на терористична опасност се разрешават лични проверки на граждани, проверки на багажа им, на транспортни средства, временни ограничения или забрани върху движението на хората. Органите на реда могат да влизат в жилищни и други помещения, да контролират комуникациите. Предвижда се пълна мобилизация и поставяне в бойна готовност на всички сили на тайните служби, засилване на контрола по летищата, пристанищата, жп гарите и др. с използване на специални технически средства, информираха органите на реда.

Франс прес припомня по-ранни съобщения за престрелки между неизвестни лица и полицаи в няколко квартали на Алмати, икономическа столица на бившата съветска република в Централна Азия. Първоначално бе съобщено за стрелба край районно полицейско управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7000 смениха личния лекар в Благоевградско
7000 смениха личния лекар в Благоевградско
Чистка и в турската полиция: Отстраняват 7850 служители
Чистка и в турската полиция: Отстраняват 7850 служители