След броени часове в Хамбург започва двудневната среща на Г-20. Търговията и климатът са сред основните теми, които световните лидери ще коментират и по които имат сериозни разногласия.

Най-малко 76 полицаи бяха ранени след сблъсъци между протестиращи и органите на реда в Хамбург. Първоначално демонстрацията, в която участваха повече от 12 хиляди души беше мирна. По-късно обаче, протестиращите започнаха да палят автомобили и кофи за боклук, да чупят витрини и спирки на градския транспорт.

След серия провокации и агресивни прояви се наложи полицията да използва водни оръжия, за да разпръсне събралото се множество. А след броени часове срещата на Г-20 ще бъде открита официално. Търговията и климатът са сред основните теми, които световните лидери ще коментират и по които имат сериозни разногласия.

Това се дължи на позицията на американския президент Доналд Тръмп, който обяви, че възнамерява да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и е склонен към протекционизъм, за да защити местното производство. На форума ще бъдат обсъдени и редица теми свързани със сигурността и конфликтите по света. По традиция на подобни форуми се следят срещите в кулоарите.

С най-голям интерес се очаква първият разговор на живо между президентите на Русия - Владимир Путин и на САЩ - Доналд Тръмп. Тя е планирана за късния следобед, очаква се на нея да присъстват и първите дипломати на двете страни. Сирия и двустранните отношения - това са най-спряганите теми, за които се предполага, че ще си говорят Тръмп и Путин.

И за днес в Хамбург са планирани протести. Очаква се повече от 100 хиляди души да се включат в демонстрациите, които се провеждат под надслов "Добре дошли в ада". За сигурността в Хамбург се грижат 20 хиляди полицаи.

© БТА