Ротердам може да стане първият град в Холандия, където има забрана за пушене на улицата. Един медицински център и две училища се опитват да издействат това.

Медицинският център „Еразъм“ обединява усилията си с две училища, които се намират в съседство. Те правят постъпки пред градския съвет, за да реши създаването на един малък район без цигарен дим.

Ернст Куиперс, медицински център "Еразъм": Не е редно посетителите да минават през цигарен дим, за да влязат в болницата. Това се налага например на родителите и децата им, които посещават детската болница "София".

Става дума за няколко улици в Ротердам. Смята се, че по тях всеки ден се движат около 30 000 ученици, пациенти и служители в болницата и училищата.

Ден без тютюнев дим

Ден без тютюнев дим

В Световния ден без тютюнев дим тази година фокусът е върху вредата на цигарите върху сърцето. Всяка година цигарите отнемат над 7 млн. човешки живота...

Цигареният дим и смачканите фасове не са добра среда за хората, преценяват ръководствата на трите институции. Всяко от тях може да забрани пушенето край своята сграда, но за да има по-здравословна и чиста атмосфера е нужно да се забрани пушенето в целия район. Това може да направи само градският съвет и се очаква той да откликне на искането.