На празника Успение на Свети апостол и евангелист Йоан Богослов, ще ви разкажем за чудотворна икона на Света Богородица, която се пази в храм “ Св. Йоан Богослов “ в село Овчарци. Поклонници идват от цялата страна с молба да се сдобият с рожба или да се излекуват от тежка болест. Чудотворната икона на Света Богородица е донесена от първия свещеник служил в църквата - йеромонах Константин.

Сапарева Баня

Йеромонах Константин донесъл иконата с образа на Светата Майка от Атон и повече от 130 години, тук се случват чудеса, разказват местните хора. Костадин Кацарски дълги години се грижел за храма, пял в църковния хор и е свидетел на някои от чудесата.

Костадин Кацарски: “Много млади хора, които немат рожба идват тука, молят се, чете им свещеникът специални молитви и след това се сдобиват с рожба."

Строежът на църквата “Св. Йоан Богослов“ започва през 1881 година, от майстори строители от село Крушево – Дебърско, с помощта на местните хора. Църквата в село Овчарци е една от най- големите в района в община Сапарева баня.

Костадин Кацарски: "Иконите от царския ред са изографисани и досега не е имало никакъв ремонт. Оригинални са. Предполага се, че самоковски иконописец ги е рисувал, няма точни сведения."
Храмът в село Овчарци е запазен до днес в автентичния му вид. Реставриран е само средния свод на църквата от местния майстор зограф Стоянчо Стоев. В храма се пазят и много други стари икони на Света Богородица, подарени в знак на благодарност от хора, чиито молитви са били чути от Божията майка.