НОВИНИ

Йотова получи уверение: В Кишинев няма да закриват нито едно българско училище

С дискусии за състоянието на българските медии по света, съхраняването на езика и връзката между образованието и бизнеса, продължава срещата на българските медии в Молдова. Патронът на форума - вицепрезидентът Илияна Йотова посети българския лицей "Васил Левски" в Кишинев и получи уверението, че няма да бъде закрито нито едно българско училище.

Милена Кирова
от Милена Кирова Станислав Ангелов
19:17, 06.10.2017
Чете се за: 01:26 мин.
Още

С дискусии за състоянието на българските медии по света и у нас, съхраняването на езика и връзката между образованието и бизнеса продължава срещата на българските медии, организирана от БТА.

В контекста на обсъжданите теми, патронът на форума - вицепрезидентът Илияна Йотова посети днес българския теоретичен лицей "Васил Левски'' в Кишинев. Тя е получила уверението на Молдова, че няма да бъде закрито нито едно българско училище.

Часът по български в Кишинев днес беше по-различен - като изпит по майчин език пред гостите от България. Данаил е едва на 8, но знае, че родителите му са българи. Затова у дома говорят и на руски, и на български. А в клас момчето подобрява знанията си.

Данаил - ученик в 3 клас в Български теоретиен лицей "Васил Левски", гр. Кишинев: Ние учим как да четем и как да пишем правилно по български език.

Тук децата учат още история и география на България. Преподавателите казват, че говорят на български с учениците при всяка възможност - дори през междучасията.

Людмила Желбова - учител в Българския теоретичен лицей "Васил Левски", гр. Кишинев: Много от тези деца, които даже не са българи и нямат български корени с удоволствие стараят се, учат.

12-класничката Алла е спечелила не един медал от републикански олимпиади по български. Момичето има сериозни планове.

Алла Кехай - ученичка в 12 клас в българския лицей ,,Васил Левски", гр. Кишинев: Искам да уча в България и мисля да следвам нещо свързано с медицина.
Кирил Кирилов - преподавател в Български теоретичен лицей ,,Васил Левски", гр. Кишинев: Около 80 % от тях кандидатстват в нашите вузове в България и то с доста сериозен успех и остават да се реализират в България по съответната професия.

Въпреки тенденцията в Молдова да се затварят училища в по-малките населени места, вицепрезидентът Илияна Йотова е получила уверение от страна на Молдова, че ще бъде направено изключение за българските училища и независимо от недостатъчния брой деца - те ще бъдат запазени.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: За нас обаче е много важно средното училище - там, където се учи език и затова ще трябва със съвместни усилия най-накрая да се напишат учебниците - т.нар. адаптирани учебници, тъй като е много трудно да се учи по българската система - тук тя е много различна. Има такива учебници, за съжаление не за всички класове. И тук ще бъдат съсредоточени нашите усилия и с преподавателския екип, и в България. Мисля, че до една година - две това вече ще е факт.

Вицепрезидентът на България разгледа училищния музей и заяви, че следващата стъпка е посещение на президента Радев заедно с бизнесделегация, която да представи конкретни проекти за населения основно с етнически българи район Тараклия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наим Сюлейманоглу претърпя успешна трансплантация на черен дроб
Наим Сюлейманоглу претърпя успешна трансплантация на черен дроб
Юбилейна изложба на проф. Крум Дамянов
Юбилейна изложба на проф. Крум Дамянов