НОВИНИ

В Китай обявиха началото на бейби бум

Раждаемостта в Китай е най-висока от 2000 г. През 2016 г. на бял свят се появиха 17,6 милиона деца в страната. В същото време за периода 2011-2015 г. те бяха 1,4 милиона по-малко за всяка от годините.

bnt avatar logo
от БТА
16:15, 23.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още
В Китай обявиха началото на бейби бум

Положителният скок се обяснява с промяната в законодателството, въведена през 2015 г., съгласно която на китайските семейства е разрешено да имат повече от едно дете. Тя влезе в сила от началото на миналата година.

"По времето, когато броят на жените в детеродна възраст намаля с пет милиона, количеството на ражданията значително се увеличиха, демонстрирайки, че промяната на политиката в областта на семейното планиране е била извънредно своевременна и ефективна", каза един от ръководителите на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране на Китай Ян Вънчжуан.

По негови думи се предвижда ежегодно съкращаване на броя на жени в детеродна възраст до 2020 г. с по около пет милиона, но Китай се надява да поддържа нивото от около 17-20 милиона бебета всяка година. По този начин се очаква до края на второто десетилетие на века населението на страната да достигне до 1,42 милиарда човека (за сравнение, в края на декември 2015 г. то е било 1,37 милиарда).

За достигането на тази цел е предвидено да се увеличат щатовете на медицинския персонал и количеството болнични легла в родилните отделения.

Преди година беше съобщено, че властите в Китай ще запазят ограничението за броя деца в семейство най-малко до 2045 г. Заместник директора на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране Ван Пейян тогава каза, че демографската политика може да бъде преосмислена, "когато мине известно време и видим демографски и социално-икономически промени".

Политиката за едно дете в семейство е започнала през 1970 г. и задачата ѝ беше да ограничи ръста на населението. Но в настоящето китайските власти са обезпокоени от намаляването на броя трудоспособни граждани и невъзможността им да издържат застаряващото население.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тънката снежна покривка на места създава проблеми за рапицата
Тънката снежна покривка на места създава проблеми за рапицата
Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар
Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар