НОВИНИ

В китайския град Харбин ледени блокове бяха превърнати в изкуство за 34-и път

Там се събраха стотици майстори на ледените скулптури, за да създадат внушителни копия на световни забележителности. Как изглежда тази година Леденият град?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:39, 04.01.2018
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Харбин е от най-студените градове на Китай. Понякога температурите там падат под минус 30 градуса. Но за местните хора мразовитото време е вдъхновяващо. Те са издигнали леда в култ и от 1984-та го превръщат в изкуство.

Хан Дженкун, председател на Академията ца ледени скулптури в Харбин: Япония има леден фестивал, Канада и Фанландия също. Но тук - целият град, цялата провинция се включват, за да покажат на света ледената култура на Харбин.

Ледените блокове се режат от замръзналата река още през декември. А после започва извайването на скулптурите. Тази година в изграждането им се включиха 1500 майстори. Използвани са 180 хиляди кубични метри лед.

За първи път сме тук. Времето е много студено, но пък фигурите са невероятно красиви.

Леденият град се простира на площ от 800 хиляди квадратни метра. Вероятно ще се задържи до средата на февруари. Но за това време местните власти очакват ледените фигури да бъде разгледани от милион и половина туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското Външно министерство предупреждава заради лошото време в САЩ
Българското Външно министерство предупреждава заради лошото време в САЩ
Скандал между Тръмп и бившия му главен съветник Стивън Банън
Скандал между Тръмп и бившия му главен съветник Стивън Банън