НОВИНИ

В Клисура протестираха срещу увеличението с 60% на цената на водата

Жители на Клисура излязоха на протест заради драстично повишаване на цената на водата. От юли 1 куб.вода в града от 91 стотинки вече струва 1,43 лв.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
14:26, 17.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Местните хора категорично се обявиха против увеличаването на питейната вода. Повечето от населението в града са възрастни хора, а средствата едва им стигат, за да си купят лекарства и храна.

Стефка Петкова: Ако досега съм плащала 10 лева, сега трябва да платя 15 лева, плюс издръжката за храна, плюс лекарствата които купуваме и асо не се вземат мерки няма да платим от септември месец водата.
Блага Димитрова: Аз съм пенсионерка и вдовица с 240 лева пенсия, каже ми какво по напред.
Хората посочиха, че увеличението е над 60 процента и е необосновано, тъй като водата идва от планината по гравитационен път и тръбите не са подменяни повече от 50 години.

Генка Тодорова - кмет на Клисура: Водата хората получават по домовете си по опасни за здравето канцерогенни етернитови тръби. ВиК-то няма никакво съоръжение тука, единственият разход, който прави е хлориране на водоема, който се намира в най-северната част на града и водоемът непрекъснато прелива има излишна вода, която отива в близкото дере.

От Вик Пловдив посочиха, че Комисията по енергийно и водно регулиране е наложила нов бизнес план, който уеднаквява цената на водата в Пловдивска област, която идва по помпен и по гравитационен път.

инж. Антон Гълобов - ВиК-Пловдив: Досега цената за тази област, за град Клисура е била за гравитачна вода, а сега в момента е единна цена, няма разлика между гравитачна и помпена.

Жителите на Клисура се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути до края на месеца, в началото на следващия ще започнат граждански неподчинения и ще блокират подбалканския път София - Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков: Минимална заплата от 650 лв. и средна - до 1500 лв. са реалистични цели
Петков: Минимална заплата от 650 лв. и средна - до 1500 лв. са реалистични цели
​Салах Абдеслам ще бъде съден заради стрелба срещу полицаи
​Салах Абдеслам ще бъде съден заради стрелба срещу полицаи