Честванията за 143 години от избухването на Априлското въстание започнаха. По традиция, в Клисура празненствата са сред най-мащабните. Тази година, за да почете героите, там е президентът Румен Радев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Вижте повече подробности от прякото включване на репортера ни Виктория Бояджиева.

Клисура, Карлово

Клисура е градът, в който преди 143 години гръмна черешовото топче на Боримечката. Тази вечер ще има тържествена заря в чест на жертвите, дали живота си в името на свободата на България.

Румен Радев - президент на Република България: Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата", това каза президентът Румен Радев.

По думите му има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ни напомнят за величието на народа ни.

Румен Радев: Подвигът на априлци ни напомня, че смирението пред Бог не е примирение и апатия. Че чистите духом са най-дръзки в мечтите и делата си. Че родолюбието не е грях, а избор на достойните. И че нашата съдба от нас зависи. Затова сме длъжни да помним. Вечна памет на героите от април 1876 година.