НОВИНИ

Полицията в Косово записва нарушителите на пътя с дронове

В Косово полицията използва нестандартен начин за намаляване на произшествията по пътищата. От началото на годината дронове заснемат нарушители. Успешна ли е мярката - вижте.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:18, 20.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Косовската полиция използва дронове, за да хваща нарушители. Мярката цели да се намалят произшествията на пътя.

От януари насам в Косово е в сила нов закон, според който полицията има право да следи за нарушители с немаркирани автомобили и други помощни средства като дронове. Именно така тези двама полицаи заснемат как автомобил изпреварва неправилно друга кола на магистралата между Прищина и Скопие.

Малко по-късно полицаите спират нарушителя и му показват видеото. Глобата за подобно нарушение е 300 евро, отнемане на книжката за 6 месеца и минус девет точки от талона. За сравнение средната брутна заплата в малката балканска страна е 500 евро.

Керим Хетеми, полицай: Целта на мерките е да се намалят катастрофите, особено животозастрашаващите. За щастие, като цяло броят на инцидентите спада. Наблюдението с дронове се доказа като успешно. Сега гражданите знаят, че полицията може да бъде навсякъде.

След въвеждането на по-строги правила и методи за контрол има по-малко смъртни случаи. По-малко са и ранените на пътя. Небрежно шофиране, стари автомобили и пътни знаци в лошо състояние са основните причини за големия брой инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея за ядрено разоръжаване
САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея за ядрено разоръжаване
 Музей на илюзиите отваря врати в Ню Йорк
Музей на илюзиите отваря врати в Ню Йорк