НОВИНИ

В края на седмицата ГЕРБ ще разговарят с Реформаторския блок

В края на седмицата ГЕРБ ще разговарят с Реформаторския блок, след като вчера реформаторите получиха третия мандат за съставяне на правителство. Това съобщи председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов. Според него шансовете за нов кабинет в този парламент са малки. Реформаторите пък заявиха, че новият кабинет трябва да бъде в почти същия състав като сегашното правителство на Бойко Борисов.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:57, 14.12.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

ГЕРБ се отнася с необходимото политическо уважение към Реформаторския блок, който получи третия мандат, посочиха от най-голямата партия. Заместникът на Борисов, Цветан Цветанов заяви, че в ГЕРБ ще обсъдят ситуацията в петък и събота, а в неделя или понеделник ще има среща с реформаторите.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ
РБ са част от днешното коалиционно коалиционно правителство и от тази гледна точка сме задължени да се отнесем сериозно и да проведем работните срещи. Знаете, че в тази хипотеза за съставяне на правителство в третия мандат, шансовете са по-малки, отколкото в първия или втория.

Цветанов посочи, че ще обсъдят всякакви варианти, но отбеляза, че реформаторите разполагат с 23-ма депутати, от които 13 подкрепят правителството. Реформаторите заявиха, че отговорната позиция е да опитат да реализират третия мандат.

Костадин Марков, депутат от РБ, СДС
Най-лесно беше да се държим като всички останали партии, да хвърлим обратно папката в Гербова зала, и да покажем колко сме готови за избори. Сега аз не съм някой утопист и да вярвам в чудеса, но считам, че има някакъв шанс да се състави правителство, шансът е по-малък, отколкото да не се състави. Аз си представям новото правителство най-близко до сегашното като персонален състав.

Реформаторите смятат, че премиер отново може да бъде Бойко Борисов. От Патриотичния фронт днес избягваха коментари около тази позиция на реформаторите.

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ
В тая държава с премиер Бойко Борисов може като преспим и нещо друго да ни дойде на акъла, ние много често си променяме мнението.
;

В понеделник ще има яснота дали реформаторите ще получат подкрепа от ГЕРБ или ще трябва да върнат мандата. От Патриотичния фронт вече заявиха ,че биха застанали зад ново правителство при определени условия. Ако и последният мандат е неуспешен, ще се върви към предсрочни избори. Няма срокове за съставяне на служебно правителство.

Костадин Марков, депутат от РБ, СДС
Правителството в оставка си работи. И доколкото мога да предположа каква ще бъде процедурата, то ще си остане и до 22 януари. Едва ли ще има служебен кабинет за 3 седмици.

Различни фигури от ГЕРБ също вече предположиха, че е възможно кабинетът Борисов да работи в оставка, до встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев, който да състави служебен кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без канализация в 21-ви век
Без канализация в 21-ви век
Китайска банка проявява интерес към строежа на АЕЦ Белене
Китайска банка проявява интерес към строежа на АЕЦ "Белене"