НОВИНИ

В Куба гласуват на референдум за нова конституция

Кубинците гласуват на ключов референдум за нова конституция. За първи път в документа се споменава частната собственост, но еднопартийната система се запазва.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:31, 24.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Новата конституция признава частната собственост, пазара и чуждите инвестиции като част от кубинската икономика. През 2008 г. Раул Кастро лансира частната инициатива - в момента 13% от работещите кубинци имат собствен бизнес като ресторанти или хотели.

Рафаел Ернандес, политически анализатор: Законът ще дефинира средно и малко предприятие, за да ги отдели от микропредприятието, което е семеен бизнес.

Според Хавана, Куба губи по 12 млн. долара на ден от американското ембарго, в сила от 1962 г.

;

Остават социалистическият характер на политическата система и ръководната роля на комунистическата партия с първи секретар Раул Кастро.

58 годишният Мигел Диаз-Канел е председател на Държавния и министерския съвет. В новата конституция той остава президент на републиката, а начело на правителството ще застане премиер - новосъздаден пост.

След 60 години власт на братята Кастро сега мандатът на президента ще бъде ограничен на пет години. Минималната му възраст трябва да е 35 години, максималната - 60 при първо избиране. Ще има право на едно преизбиране, но все така от депутатите,а те се определят на избори, където кандидатите са колкото местата в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холивуд е в трескава подготовка за нощта на наградите „Оскар“
Холивуд е в трескава подготовка за нощта на наградите „Оскар“
Все повече компании влагат в корпоративна социална отговорност
Все повече компании влагат в корпоративна социална отговорност