Кубинците гласуват на ключов референдум за нова конституция. За първи път в документа се споменава частната собственост, но еднопартийната система се запазва.

Новата конституция признава частната собственост, пазара и чуждите инвестиции като част от кубинската икономика. През 2008 г. Раул Кастро лансира частната инициатива - в момента 13% от работещите кубинци имат собствен бизнес като ресторанти или хотели.

Рафаел Ернандес, политически анализатор: Законът ще дефинира средно и малко предприятие, за да ги отдели от микропредприятието, което е семеен бизнес.

Според Хавана, Куба губи по 12 млн. долара на ден от американското ембарго, в сила от 1962 г.

Референдум за Конституцията в Куба

Референдум за Конституцията в Куба

В Куба се провежда референдум за Конституцията на страната. През декември миналата година парламентът одобри проекта за основния закон, а сега около 8...

Остават социалистическият характер на политическата система и ръководната роля на комунистическата партия с първи секретар Раул Кастро.

58 годишният Мигел Диаз-Канел е председател на Държавния и министерския съвет. В новата конституция той остава президент на републиката, а начело на правителството ще застане премиер - новосъздаден пост.

След 60 години власт на братята Кастро сега мандатът на президента ще бъде ограничен на пет години. Минималната му възраст трябва да е 35 години, максималната - 60 при първо избиране. Ще има право на едно преизбиране, но все така от депутатите,а те се определят на избори, където кандидатите са колкото местата в парламента.

Куба отбелязва 60-годишнина от революцията

Куба отбелязва 60-годишнина от революцията

Куба отбелязва 60-тата годишнина от революцията в страната. Празненства бяха организирани в Сантяго де Куба, а на площада, където Фидел Кастро обявява...