НОВИНИ

В Куба започнаха конституционни промени

Основният закон на страната е от 1976 година. Специална комисия начело с Раул Кастро ще внася промени, като например затвърждаване на работата в частния сектор.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:24, 03.06.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

87-годишният Раул Кастро, който се оттегли от поста президент,вече призна за легитимни над 200 вида предприемачество в Куба като ресторантьорството, например. В конституцията обаче пише, че частен сектор в страната няма. Това сега е на път да се промени.

Възможно е също да се узаконят и еднополовите бракове - нещо за което лобира дъщерята на Кастро Мариела. Промените обаче едва ли ще са мащабни. Политиката пак ще е на базата на идеите на марксизма-ленинизма,а Комунистическата партия ще си остане единствена.

Мигел Диас-Канел, президент на Куба: Нека работим за конституционна норма,която отразява стабилността на суверенна, социалистическа, демократична, просперираща страна и в същото време осигурява силата на институцията на революционната държава.

Това означава, че медиите остават под държавен контрол. Забраната върху двойното гражданство вероятно ще се отмени. Новата конституция ще бъде подложена на референдум. Най-малкият от братята Кастро иска пренаписване на основния закон още от 2016 г. Сега ще оглави комисията, натоварена с това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души бяха леко ранени, след като малък самолет падна край Казанлък
Трима души бяха леко ранени, след като малък самолет падна край Казанлък
В Европейския парламент гласуват част от мерките за пакет „Мобилност“
В Европейския парламент гласуват част от мерките за пакет „Мобилност“