НОВИНИ

В кулоарите на парламента: преди и след клетвата на новата президентска двойка

Като при всяка официална церемония в НС и днес парламентът се изпълни с дипломати, политици, представители на различни държавни и граждански организации, духовни водачи. Вижте какво се случи в кулоарите на парламента преди и след клетвата на новата президентска двойка.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян Десислава Маркова
18:53, 19.01.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Суматохата във и извън НС започна с поставянето на червения килим на парадния вход на парламента. Това се оказа нелека задача заради силния снеговалеж. Мерките за сигурност бяха подобаващи. Снайперисти се разположиха на покрива на парламента. Пръв от официалните лица пристигна Негово светейшество патриарх Неофит, следван от дипломати, конституционни съдии, омбудсмана Мая Манолова, главния мюфтия, представители на католическата църква, президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, предшествениците им Стоянов и Първанов.

Министрите и премиерът Бойко Борисов предпочетоха да влязат през служебния вход. 20 минути преди официалната церемония новоизбраният президент Румен Радев пристигна със своята съпруга Десислава Радева, следвани от вицепрезидента Илияна Йотова и нейният съпруг - известния хирург проф. Андрей Йотов. Те бяха поканени в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева, където останаха до влизането в пленарната зала.

След клетвата в кулоарите бившият председател на НС Огнян Герджиков и спряган за премиер на служебния кабинет дълго обясняваше на журналистите, че се е заклел до края на месеца да не прави изявления. А оправдавайки се, че на балкона не е чувал добре речта на Румен Радев, каза за него две думи.

Огнян Герджиков: Той е човек, който е балансиран.

На излизане настоящият президент Росен Плевнелиев бързо подмина журналистите, но неговото вице Маргарита Попова се спря и отправи пожелания към новата президентска двойка.

Маргарита Попова - вицепрезидент на РБ: Пожелавам им да бъдат здрави и да се борят здраво с всички обстоятелства, които ни очакват и хубави и тежки - да устоят заедно на всички предизвикателства заради българския народ заради България.

Пожелания отправиха и духовните водачи.

Патриарх Неофит български: Молитвено пожелавам на новия президент всички трудности, които предстоят пред неговото служение да се превърнат в радости и успехи.Честит успех на НС, на президента и на всички вас.
Мустафа Хаджи - главен мюфтия: Пожелавам му успех, да е жив и здрав. Българският народ има нужда от обединение, да бъдем заедно, защото това, което става в световен мащаб, ние сме призвани да бъдем силни, да се преборим с всички предизвикателства на нашето време.

На излизане д-р Андрей Йотов си тръгна сам, а Илияна Йотова беше поздравена от сина ѝ, докато изчакваше президента Радев. Посъветван от охраната, новият президент напусна НС през източния вход, който обикновено използва Бойко Борисов. На парадния вход чакаха хора от Български народен събор, които искаха да му подарят портрет на Васил Левски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свършиха въглищата в Пазарджик
Свършиха въглищата в Пазарджик
Над 80 убити джихадисти при  американските въздушни удари в Либия
Над 80 убити джихадисти при американските въздушни удари в Либия