НОВИНИ

В Кюстендил почетоха 135 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора

Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора, пета поред, беше връчена на официална церемония днес, в деня на рождението на Майстора в художествената галерия в Кюстендил.

bnt avatar logo
от БТА
14:13, 01.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
кюстендил почетоха 135 години рождението владимир димитров майстора

Лауреат на наградата за 2016 година е Николай Майсторов, който беше обявен от председателят на Съюза на Българските художници Любен Генов.

Майсторов е определен за носител на наградата сред още трима автори - Десислава Минчева, Игнат Игнатов и Надежда Кутева.

"Щастлив съм, че получавам тази награда. Това ражда и сантиментът, споменът, че преди около 40 години за първи път я получих", каза Майсторов.

Той посочи, че особеният феномен на наградата, който подсилва удоволствието му от получаването, е това, че тя носи името на Майстора.

Събитието беше придружено с чествания на 135-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Открита беше изложбата "Завръщане" на миналогодишния носител на наградата - Станислав Памукчиев, организирано беше посещение на къщата-музей "Владимир Димитров - Майстора" в с. Шишковци. Открита бе и изложба "Кюстендилска изобразителна школа" от фонда на галерията в Кюстендил с малко познати картини на кюстендилски автори.

На събитието присъстваха носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, община Кюстендил и представители на Министерството на културата, омбудсманът Мая Манолова, много граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Израел у нас се срещна с патриарх Неофит​
Посланикът на Израел у нас се срещна с патриарх Неофит​
Парализирани пациенти комуникират с мозъчно-компютърен интерфейс
Парализирани пациенти комуникират с мозъчно-компютърен интерфейс