Кампанията за безплатно покриване със силанти на първия постоянен дъвкателен зъб при деца на възраст между 6 и 8 г. започна в Кюстендил. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при подрастващите.

Кюстендил

Кампанията е насочена за деца в предучилищна възраст, когато се появяват първите дъвкателни зъби. Те се развалят и най- бързо защото нямат твърд емайл. Преди да се образува кариес на зъбите на детето, се поставя защитен слой наречен силант.Процедурата е напълно безболезнена обясни д-р Нина Стоилкова.

д-р Нина Стоилкова, стоматолог: Както аз казвам на децата, все едно с електрическа четка си миете зъбите. Почистваме го със четка и поставяме силанта.

По думите на д-р Стоилкова ефектът от поставянето на силанти е много добър. Тя има наблюдения от осем години, когато започва първата кампания по силанизиране на детските зъби у нас.

д-р Нина Стоилкова, стоматолог: Това, което мога да кажа, е наистина с един добър силант зъбът може да бъде съхранен и да не се налага да се пломбира.Той може да издържи на деца с много дълбоки фисури, той може да издържи две, три, четири години.

Емилия е майка на две осемгодишни деца. Преди година е завела децата на зъболекар ,за да им поставят силанти.

Емилия Милушева: Сега идват на проверка.Определено има ефект, да.

Според д-р Стоилкова над 70% от децата в Кюстендил имат кариеси още в ранна детска възраст. По думите и прекомерното консумиране на въглехидратни храни и лошата устна хигиена, са основна причина за разваляне на зъбите. Според нея родителите са тези, от които зависи здравето на детето.