НОВИНИ

В Лесново почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война

Жителите на село Лесново почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война с възпоменателна церемония. Те се събраха около паметника на 25 руски и финландски войници, който преди година са се заели да реставрират. На церемонията присъства и руският посланик Анатолий Макаров. Към него кметът Стоян Зарчов имаше специална молба.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:21, 29.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В разгара на войната руски и финландски войници слизат от Балкана ранени и премръзнали. Стигат до село Лесново, където има лечебница. Въпреки помощта на местните хора 25 от тях не оцеляват.

140 години по-късно, във времена на духовна криза, в Лесново редовно почитат подвига на героите. Въпреки вятъра, въпреки студа. Кметът на селото Стоян Зарчов е взел присърце идеята да възстанови паметниците в района. За целта създава инициативен комитет.

Стоян Зарчов - кмет на с. Лесново: Не един път е казано, че народ, който няма история, не си знае историята няма и бъдеще.

Пред руския посланик Анатолий Макаров той настоя да бъдат издирени имената на войниците, намерили смъртта си в Лесново.

Стоян Зарчов - кмет на с. Лесново: Имат поколения в техните страни във Финландия, в Русия. И те трябва да знаят, че техните близки са починали в нашата държава и да могат да почитат тяхната памет.
Анатолий Макаров - посланик на Русия в България: Разбира се, че ще потърсим имената им в руските архиви. Трябва да ги намерим, да възстановим паметта за тях.

И в руския, и в българския език "памет" е обща дума. В центъра на селото се прави и исторически парк. За да помнят поколенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха държавния бюджет за 2019 г. окончателно
Депутатите приеха държавния бюджет за 2019 г. окончателно
Заместник-председателят на Кнесета на Израел е на посещение в България
Заместник-председателят на Кнесета на Израел е на посещение в България