Честите аварии, ниският дебит на водоема, загубите по амортизираната водопроводна мрежа са част от причините за проблема. Хората са принудени да си осигуряват вода през нощта или от обществените чешми в селото.

Бояджик, Тунджа

Режим на водата в Бояджик все още няма заради опасността от възникване на аварии по остарелия водопровод. В ниските части на селото вода има, но в по-високите идва само през нощта, коментират хората. Някои пълнят бидони посред нощ, други използват обществената чешма в центъра на селото.

Сашо Симеонов, жител на с. Бояджик: Цял месец става няма вода. Нито можем да се къпем... как няма да дойдем на центъра за вода... Животните, градината - всичко изсъхна.
Господинка Иванова, жител на с. Бояджик: Вкъщи нямаме вода редовно, днеска върви бавно.
Ани Димитрова, жител на с. Бояджик: Спира сутрин постоянно, няма вода, на обед идва по някой час, след това пак няма, надвечер изобщо няма... имам мои колежки, които вечер в 2 часа перат.

От кметството в Бояджик виждат няколко проблема за създалата се ситуация, но са категорични, че ползването на питейна вода за поливане на градините е ограничено.

Славка Колева, главен специалист, кметство Бояджик: Значително е намалял дебитът на кладенците ни. В почивните дни бяха отстранени две аварии. Преди няколко години са откраднати помпите. Важен проблем, който стои за разрешаване, е поставянето на поне на една помпа, която да увеличи дебита на водата, която ще пристигне в с. Бояджик.

От водоснабдителното дружество са категорични, че поставянето на помпа няма да реши кардинално проблема с водата. По техни данни се подава достатъчно вода към селото, но загубите са огромни, авариите чести, а не са изключени и кражби.

Стоян Радев, управител на ВиК Ямбол: В момента поради голямото засушаване и горещото време в определени периоди на денонощието в известна част на селото наистина спира водата, но в късните часове идва. Това се дължи на високата консумация. Що се отнася до авариите, отстраняваме ги своевременно, но наистина хората поливат вечер и водата не достига. Преди около 15 дни пробвахме с режим, но като почнем да правим режим, се получават още повече аварии и положението се влошава.

Решение на проблема с липсата на питейна вода в Бояджик все пак има. Подновяване на водопроводната мрежа, за което трябват много средства или падането на по-обилен дъжд в близките дни. До тогава хората ще продължават да търсят начини за да си осигурят вода за пиене и битови нужди.