НОВИНИ

Ямболското село Бояджик остава без вода в летните жеги

Честите аварии, ниският дебит на водоема, загубите по амортизираната водопроводна мрежа са част от причините за проблема. Хората са принудени да си осигуряват вода през нощта или от обществените чешми в селото.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
08:55, 09.08.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Режим на водата в Бояджик все още няма заради опасността от възникване на аварии по остарелия водопровод. В ниските части на селото вода има, но в по-високите идва само през нощта, коментират хората. Някои пълнят бидони посред нощ, други използват обществената чешма в центъра на селото.

Сашо Симеонов, жител на с. Бояджик: Цял месец става няма вода. Нито можем да се къпем... как няма да дойдем на центъра за вода... Животните, градината - всичко изсъхна.
Господинка Иванова, жител на с. Бояджик: Вкъщи нямаме вода редовно, днеска върви бавно.
Ани Димитрова, жител на с. Бояджик: Спира сутрин постоянно, няма вода, на обед идва по някой час, след това пак няма, надвечер изобщо няма... имам мои колежки, които вечер в 2 часа перат.

От кметството в Бояджик виждат няколко проблема за създалата се ситуация, но са категорични, че ползването на питейна вода за поливане на градините е ограничено.

Славка Колева, главен специалист, кметство Бояджик: Значително е намалял дебитът на кладенците ни. В почивните дни бяха отстранени две аварии. Преди няколко години са откраднати помпите. Важен проблем, който стои за разрешаване, е поставянето на поне на една помпа, която да увеличи дебита на водата, която ще пристигне в с. Бояджик.

От водоснабдителното дружество са категорични, че поставянето на помпа няма да реши кардинално проблема с водата. По техни данни се подава достатъчно вода към селото, но загубите са огромни, авариите чести, а не са изключени и кражби.

Стоян Радев, управител на ВиК Ямбол: В момента поради голямото засушаване и горещото време в определени периоди на денонощието в известна част на селото наистина спира водата, но в късните часове идва. Това се дължи на високата консумация. Що се отнася до авариите, отстраняваме ги своевременно, но наистина хората поливат вечер и водата не достига. Преди около 15 дни пробвахме с режим, но като почнем да правим режим, се получават още повече аварии и положението се влошава.

Решение на проблема с липсата на питейна вода в Бояджик все пак има. Подновяване на водопроводната мрежа, за което трябват много средства или падането на по-обилен дъжд в близките дни. До тогава хората ще продължават да търсят начини за да си осигурят вода за пиене и битови нужди.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висока безработица в малките населени места у нас, отчете Евростат
Висока безработица в малките населени места у нас, отчете Евростат
Валери Симеонов: Държавата ще обезщети собствениците на терени в НАТУРА 2000
Валери Симеонов: Държавата ще обезщети собствениците на терени в НАТУРА 2000