НОВИНИ

В Люксембург решават за преговори за членство на Македония и Албания в ЕС

Министрите на външните работи от ЕС трябва да решат утре в Люксембург дали Македония и Албания да започнат преговори за членство, както препоръча Еврокомисията през април. Българският външен министър Екатерина Захариева, която ще председателства Съвета, заяви, че все още има държави, които са против начало на преговори със Скопие и Тирана.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:39, 25.06.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Шансовете на Албания за започване на преговори за членство са минимални, след като няколко държави, сред които Холандия и Германия открито заявиха, че няма да подкрепят Тирана. Последната битка на българското председателство ще е до утре да успее да убеди страните с резерви, че процесът може да започне поне за Македония.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: "Имаме още работа - да убедим част от държавите, които са скептични. Така че позицията на Македония е по-силна от тази на Албания, но ние ще предложим започване на преговори и за двете страни. Довечера посланиците ще продължат разговорите."

Ако утре министрите на външните работи не постигнат съгласие за започване на преговори с Македония, Скопие ще трябва да изчака още една година до следващия доклад на Европейската комисия.

В Люксембург генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че след разрешаването на спора за името, вратите на Алианса са отворени за Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия е на 1/8-финал, но трябваше да премине през ирански ад в последните минути
Португалия е на 1/8-финал, но трябваше да премине през ирански ад в последните минути
Оранжев код в 9 области за дъжд и гръмотевици за 26 юни
Оранжев код в 9 области за дъжд и гръмотевици за 26 юни