НОВИНИ

В Маракеш отваря врати музей, посветен на Ив Сен Лоран

След тригодишни строителни работи утре в Маракеш, Мароко, отваря врати музей, посветен на модния дизайнер Ив Сен Лоран, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:37, 13.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още
маракеш отваря врати музей посветен сен лоран

"Маракеш бе източник на вдъхновение за Ив Сен Лоран, докато с Париж се свързва една легендарна модна къща - поясни директорът на музея Бьорн Далстрьом. - Това са два аспекта на едно и също нещо - класицизъм и барок, прави линии и арабески."

Кръглият двор, в който е поставено прочутото лого YSL, ще отвори врати за посетители на 19 октомври. Той се намира близо до градината Мажорел, на която бяха станали собственици Сен Лоран и неговият сътрудник Пиер Берже. "През 1966 г. Ив Сен Лоран и аз за пръв път разгледахме градината Мажорел и за нас това бе като влюбване от пръв поглед", разказа неотдавна Берже, който почина през септември на 86-годишна възраст.

Когато двамата купили градината, създадена от художника Жак Мажорел, тя била повече или по-малко изоставена. В мароканския музей са изложени около 1000 вещи, предоставени от фондацията "Пиер Берже-Ив Сен Лоран". Той включва изложбени зали, библиотека, специални помещения за съхраняване на облекла.
Очаква се музеят да привлече 300 000 посетители през първата година след откриването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран
​Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран
Весела Лечева в Панорама: ГЕРБ си изградиха собствена държава
Весела Лечева в "Панорама": ГЕРБ си изградиха собствена държава