НОВИНИ

В Мароко заловиха изцяло женска джихадистка клетка

Мароканската полиция арестува 10 жени, за които се смята, че са положили клетва за вярност на „Ислямска държава” и планирали самоубийствени атентати в цялата страна, съобщиха властите.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:52, 03.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мароко заловиха изцяло женска джихадистка клетка

Изцяло женската клетка правела опити „да се снабди с химически вещества, използвани за направа на колани с експлозиви” и планирала да напада „съоръжения от жизнена важност”, посочва вътрешното министерство.

Жените били „в тесни връзки с няколко свързани с ИД марокански терористи, базирани на сирийско-иракската граница”.

Джихадистката клетка привличала и обучавала жени в различни части на страната, включително и в посещавания от туристи Танжер и градчета близо до столицата Рабат, се казва в съобщението на вътрешното ведомство.

Рабат съобщава, че от 2002 година са били разкрити над 150 „терористични клетки”, свързани с джихадисти в Ирак и Сирия, като само през последните три години те са десетки.

Декемврийско проучване на базираната в САЩ „Суфан груп” посочва, че през последните 18 месеца поне 1200 мароканци са заминали в чужбина да се сражават на страната на ИД.

Досега кралството, в което се изповядва умерена форма на исляма, оставаше встрани от джихадистко насилие, което през последните няколко години се развихри в други части на региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови рокади по върховете на НСО
Нови рокади по върховете на НСО
Уникални археологически находки край Провадия
Уникални археологически находки край Провадия