В саудитския град Мека започна годишното мюсюлманско поклонение, известно като хадж. Очаква се в него да участват над милион и половина души. Мерките за сигурност са изключителни, за да се избегнат трагедии като миналогодишната блъсканица, при която, по някои данни, са загинали над 2000 души.

Стотици хиляди поклонници отново поеха по пътя, който е изминал пророкът Мохамед през 628 година, заедно с 1400 последователи.

Те тръгнаха от свещения град Мека за близката равнина Мина, където ще пренощуват. Именно там, при сблъскването на две огромни тълпи на мост, миналата година стотици хора бяха стъпкани от тълпата.

Голяма част от тях бяха иранци. Иран обвини саудитските власти за лоша организация и сега не изпрати поклонници. Двете страни и без това с в обтегнати отношения. Но сега има стотици камери за видеонаблюдение, а някои хора носят електронни гривни с лични данни за разпознаване в случай на нещастие.

Утре поклонниците ще поемат към планината Арафат, където се извършват основните обреди. Хаджът е един от петте стълба на исляма. От всеки вярващ се очаква да го направи поне веднъж в живота си, ако е в състояние и има финансова възможност за това.