НОВИНИ

В Мексико започна петият кръг от преговорите за предоговаряне на НАФТА

Петият кръг на преговорите между САЩ, Канада и Мексико по предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) започна вчера в мексиканската столица и ще продължат до вторник, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:46, 18.11.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света
мексико започна петият кръг преговорите предоговаряне нафта

Четвъртият кръг преговори се проведе във Вашингтон през втората десетдневка на октомври. В края на миналия месец американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да излезе от споразумението, ако преговорите по преразглеждането на условията му не се увенчаят с успех, припомня ТАСС.

Има обаче надежда за напредък по някои не толкова спорни въпроси, отбелязват официални лица, цитирани от Ройтерс, като обърнаха внимание на нарастващия консенсус по теми като телекомуникациите, електронната търговия и дребния бизнес, както и някои технически регулации.

Главните преговарящи решиха след четвъртия кръг да увеличат промеждутъка между преговорните кръгове, за да имат преговарящите повече време да проучат представените към момента предложения и да проведат вътрешни консултации, се посочва в съобщението.

Мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо Виляреал, постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд не участват в петия кръг от консултациите.

Очаква се преговорите да протекат в още два кръга до края на март догодина, предаде Ройтерс.

Тръмп на няколко пъти определи НАФТА като катастрофално. Той подкрепя предложения за предоговарянето на споразумението, които да намалят американския търговски дефицит, особено този с Мексико, припомня Франс прес.

САЩ освен това искат въвеждането на клауза, която ще позволи след пет години да сложат край на договора, освен ако президентът не реши продължаването му. Канада и Мексико отхвърлят тази идея и смятат, че тя би внесла климат на несигурност, който ще навреди на търговския обмен.

Ако договорът отпадне, то най-много ще пострада Мексико, внасяща стоки в САЩ, смята анализатори

Американската Търговска камара предупреди, че ако НАФТА бъде отменено, то ще се стигне до загуба на стотици хиляди работни места, зависими от търговията със Канада и Мексико, като само в щата Мичиган на риск ще бъдат изложени 366 000 работни места, допълва Ройтерс.

Агенцията припомня, че спорен между трите преговарящи страни е въпросът за увеличаване на североамериканския дял в регионалното автомобилостроене на 85 процента от настоящите 62,5 процента, отбелязва Ройтерс. Мексико и Канада са против.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение разтърси Тибет
Силно земетресение разтърси Тибет
Празникът Индия, намаскар! - фиеста с огромен положителен заряд
Празникът "Индия, намаскар!" - фиеста с огромен положителен заряд