НОВИНИ

В Министерството на правосъдието не е постъпвало искане от Турция за екстрадиция

В последния близо един месец в Министерството на правосъдието не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция. Това се посочва в позиция на МП по повод казаното от турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, че Турция ще изпрати делегация в България, за да изиска екстрадиция на лице, заподозряно във връзки с терористичната организация Фето на Фетхуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за преврат на 15 юли.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:46, 01.08.2016
Чете се за: 00:21 мин.
У нас
министерството правосъдието постъпвало искане турция екстрадиция

Според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България.

Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи - оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 ч. и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето.

Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийски бунтовници предприеха настъпление в Алепо
Сирийски бунтовници предприеха настъпление в Алепо
В САЩ набират популярност курсовете по плуване на бебета
В САЩ набират популярност курсовете по плуване на бебета