Край Пловдив откриха Монументална гробница от Римската епоха. Мащабната находка е на метри от върха на най-голямата могила в България - Малтепе дo село Маноле.

Маноле, Марица

В могилата Малтепе вероятно е бил положен представител на късните тракийски владетели, за които почти няма писмени сведения.

доц. Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Датировката засега е ІІІ век сл. Хр. - т.е. това е управлението на т.нар. войнишки императори в Римската империя, когато се сменят хора без потекло и вземат властта. Около гробницата сме открили пет монети, бронзови, които също дават датировка ІІІ век.

До момента подобна гробница е открита единствено в римския град Виминациум, днешна Сърбия. Според учените тя е на император Марк Аврелий Карин,управлявал в периода 283-285 година.

доц. Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Посочвам я само като пример, за начин на изграждане, като тип гробница. Строителството на гробниците в миналото е било мода.

Тепърва археолозите ще установяват за кого е била изградена новооткритата гробница край Филипопол, въпреки, че иманярски изкоп е унищожил голяма част от покривната конструкция.

доц. Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Ние оттук надолу трябва да проучим, да слезем в дълбочина пет метра, за да стигнем дъното на гробницата и евентуално да намерим къде е нейният вход.

За насипа са използвани много каменни блокове, всеки с тегло около половин тон. Пълното разкриване на гробницата ще отнеме още около месец.

Откриха царска гробница в село Маноле

Откриха царска гробница в село Маноле

Монументална императорска гробница от Римската епоха откриха археолози до Пловдив. Тя е с размери 7 на 7 метра. Мащабната находка е на метри от върха...