НОВИНИ

В Молдова избират парламент

Парламентарни избори в най-бедната държава в Европа. Молдова е на прага на политическа криза заради призивите за масови протести след днешния вот и от проруския президент, и от прозападната опозиция.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:27, 24.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според социологическите прогнози само 3 формации ще преминат 6-процентния праг за влизане в молдовския парламент. Победител се очаква да е Партията на социалистите, а останалите са управляващата в момента Демократическа партия и дясноцентристкият блок "Сега". Никой обаче не се очаква да спечели мнозинство.

Игор Додон, президент на Молдова: Повече от 80 процента от молдовците не са доволни. Мнозинството казва, че страната е тръгнала в грешната посока. Всеки глас е важен. Не позволявайте да ви купят, не се страхувайте, че ще ви уволнят, ако не гласувате за определена партия.

Президентът Додон, бивш лидер на социалистите, отхвърля обвиненията, че е "ръката на Кремъл" и част от кампания на Русия да повлияе на молдовските избори.

;

Той зове за масови протести, ако резултатите бъдат манипулирани от проевропейските управляващите, които обаче са критикувани и от Европейския съюз за ширеща се корупция и авторитарност.

Мая Санду, съпредседател на опозиционния блок "Сега": Имаме шанс да спасим страната си, обществото и бъдещето на децата ни. Много е важно да се разбира кое е истина и кое лъжа. Не позволявайте да ви манипулират.

От блока "Сега" са новите фаворити на Европейския съюз и Съединените щати в Молдова. Те отказват да се коалират с когото и да било след вота и също готвят протести. Близо 3 и половина милиона молдовци в страната и в чужбина имат право на глас. Системата е смесена - 51 депутати се избират мажоритарно, а 50 - пропорционално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава напрежението във Венецуела след блокирането на хуманитарна помощ
Остава напрежението във Венецуела след блокирането на хуманитарна помощ
Отбелязаха шест години от интронизацията на патриарх Неофит
Отбелязаха шест години от интронизацията на патриарх Неофит