Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по отбрана към НС и бивш командир на ВВС Константин Попов.

Бюджетът за отбрана за 2019 г. е рекордно голям и е разпределен правилно. Има ръст на 10% на заплатите в сектора, като за две години увеличението е 20%.

Бюджетът позволява инвестиции в сектора и ефективно планиране на средствата, допълни Константин Попов.

Константин Попов, председател на комисията по отбрана към НС: Българската армия е стълб на държавността, характеристика на държавата. Ако нямаш стабилна армия, се повдига въпросът каква ти е държавата.
Каракачанов не допуска, че новите изтребители ще надвишат 1,5 млрд. лева

Каракачанов не допуска, че новите изтребители ще надвишат 1,5 млрд. лева

Военният министърът Красимир Каракачанов не допуска, че за новите изтребители на армията може да бъде платено повече от един милиард и 500 милиона лев...

В момента протичат проекти за поддръжка на съветските изтребители на въоръжение МиГ-29 и Су-25, като за това са отделени 128 млн. лв. По думите на Константин Попов, целта е да се осигури бойна способност на изтребителите на въоръжение в момента до закупуването на нови.

Константин Попов, председател на комисията по отбрана към НС: Това са едни доказани самолети, които имат способности, но не можем да разчитаме на тях за средно и далечно бъдеще. Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях.

Трябва да се използват всички способности на българската военна индустрия, но и тя трябва да положи усилия да участва. Така Константин Попов коментира искането на „Авионамс“ да поддържа щурмовиците Су-25. Той допълни, че ремонтът на бойните изтребители МиГ-29 трябва да се извършва с условието, че модернизацията на авиацията ще се изпълни.

Изтребителната ни авиация: Героизъм в мирно време

Изтребителната ни авиация: Героизъм в мирно време

Седмица преди Военния парад на 6 май пилотите в авиобазите „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ репетират усилено своето участие. Изтребители МиГ-29 и Су-25 и...

Константин Попов отказа да посочи кой е най-добрият изтребител от предложените за модернизирането на българските ВВС. Бившият командир на военновъздушните сили сподели, че му се иска процесът да е по-бърз, като изрази надеждата новите изтребители да пристигнат до 2-3 години.

Константин Попов, председател на комисията по отбрана към НС: България има нужда от една съвременна армия.

Разположените комплекси С-400 в Крим са за противовъздушна отбрана и Русия има правото да ги разполога, но превъоръжаването на такова малко пространство буди тревога, заяви Константин Попов.