НОВИНИ

В Монголия протестираха срещу замърсяването на въздуха

Хиляди монголци се събраха в студения зимен ден, за да протестират за втори път срещу действията на правителството в борбата със смога, който често покрива столицата Улан Батор.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:18, 28.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
монголия протестираха замърсяването въздуха

Според оценки 7000 души, мнозина от тях с маски и противогази, сложени под дебели зимни шапки, се събраха при температури, достигащи минус 20 градуса по Целзий, на площад "Сухбатар", носейки балони и протестни табели.

"Събудете се и помиришете смога", призоваваше един от надписите.

Улан Батор е сред най-студените столици в света и над половината от 1,3-милионното му население се отоплява, горейки въглища, пластмаси, гуми и други материали. В бедните квартали в покрайнините на града мнозина живеят в традиционните юрти без централно отопление и разчитат на горива, които силно замърсяват околната среда.

Според данни на УНИЦЕФ миналата година Улан Батор е бил сред десетте най-силно замърсени града в света. Организацията установи, че децата в най-пострадалите райони на столицата и в селските области имат проблеми с белите дробове, което засилва опасността по-късно през живота си да развият хронични респираторни заболявания.

Замърсяването в един крайните квартали на столицата днес бе било близо 30 пъти над нормата, определена като безопасна от Световната здравна организация (СТО).

Министърът на околната среда, развитието на екологията и туризма Намдаг Багцерег заяви през декември, че правителството е похарчило над 37 млн. долара, а международни донори - 47 млн. долара между 2011 г. и 2015 г. по мерки за борба със замърсяването на въздуха.

Много от протестиращите днес обаче заявиха, че нямат средства, за да могат да направят нещо по въпроса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Британският премиер призова Турция да отстоява човешките права
Британският премиер призова Турция да отстоява човешките права