В Русия 74-тата годишнина от победата над нацистка Германия беше отбелязана с традиционния военен парад в Москва. В шествието участваха 13 хиляди военни, над 130 единици бойна техника.

© БГНЕС

Мрачното време попречи на авиацията да участва в тазгодишния парад в Москва за Деня на победата. Сухопътните сили и техниката демонстрираха традиционно безупречно ниво.

Русия ще продължава да развива отбранителния си потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма. Това заяви президентът Владимир Путин пред участниците в парада на Червения площад.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу отправи специално поздравление към военните и към ветераните, които към днешна дата в Русия наброяват 75 000.

© БНТ

След церемонията по полагането на венец на Паметника на Незнайния воин, Владимир Путин се включи в почтения марш "Безсмъртния полк". Президентът носеше снимка на своя баща, който се е сражавал по време на войната.

Празничните салюти тази вечер ще проехтят от 32 площадки в Москва. Очаква се зарята да бъде по-впечатляваща от миналогодишната.