Хиляди хора се стекоха днес в Мюнхен за откриването на бирения Октоберфест, часове преди ритуалното отпушване на първото буре с пенливата течност, предадоха ДПА и ТАСС.

© снимки: БТА

Точно в 12 часа местно време градският кмет Дитер Райтер удари с дървен чук тапата на бурето и започна световно известното честване на неотменимата част от баварската култура - пиене на бира и ядене на наденички. Тази година на кмета бяха необходими два удара за отпушването на бурето, преди да вбие в отвора канелката. Миналата година Райтер се справи също с два удара, по-добре от четирите удара през 2014-а, първата му година като кмет.

По време на дуседмичния Октоберфест бирата се сервира в еднолитрови чаши, наричани "Mass" на немски, за разлика от халба (Halbe), която е половин литър. Тази година един литър струва 11,50 евро. Над шест милиона души се очаква да празнуват на 185-ия Октоберфест, който приключва на 7 октомври.

Първият бирен фест се е състоял на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на престолонаследника на баварския трон Лудвиг (впоследствие крал Лудвиг I) и принцеса Тереза Сакс-Хилдбургхаузен. Октоберфест способства за световната популярност на баварските пивоварни като "Левенброй", "Аугустинер", "Пауланер" и други.