Наближава началото на новата учебна година. Около 60 000 ще са първокласниците в страната, а 12 000 от тях са в столицата. В над 500 училища обаче и в момента текат ремонти, като в 73 от тях ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година. От просветното министерство обещаха, че и в тези училища ще тече нормален учебен процес.

Най- тежко е положението с ремонтите на училищата в Кърджали, Русе и Пловдив. В Кърджали, в началото на новата учебна година, учениците от четири училища ще бъдат преместени в други сгради.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Осигурени са всички условия за нормалното започване на учебната година и за провеждане на учебни занятия.

В училище „Христо Ботев“ в Русе ремонтът ще приключи едва през март, а учениците ще учат в три различни училища.

Ще има ремонти на училища и след началото на учебната година

Ще има ремонти на училища и след началото на учебната година

В 900 училища в страната се правят ремонти това лято. От тях около 100 се подновяват изцяло с европари. Ремонти и след началото на учебната година ще...

В училище „Христо Ботев“ в Русе ремонтът ще приключи едва през март, а учениците ще учат в три различни училища.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Инвестициите, които са предвидени да бъдат използвани за един основен ремонт, са от порядъка на три милиона и половина, като включва дейности по саниране, промяна на електрическата инсталациите, на топлоинсталацията, подови настилки.

Родители обаче протестираха, защото част от децата бяха разпределени в много отдалечено училище. Днес на среща с общината беше постигнат консенсус.

Илиян Петричев, родител: В корабния техникум ме устройва, тъй като е по местоживеене, в района на училище „Христо Ботев“.
Докъде стигнаха ремонтите на училищата в София?

Докъде стигнаха ремонтите на училищата в София?

В 26 училища и детски градини в столицата се извършва основна реконструкция на фасадите и материалната база. Ремонтни дейности има и в други 22 учебни...

На този етап е под въпрос дали да бъдат преместени в друго училище и учениците от Езиковата гимназия в Пловдив. В столицата това лято се ремонтират 48 училища и детски градини. В 18 ремонтите ще продължат заедно с учебните занятия.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ще бъде направена такава организация, че дейностите да не пречат. Наистина е огромна тази инвестиция. Само тази година за тези обекти за ново строителство и модернизация влагаме 48 млн. лв.

В 101 средно училище „Бачо Киро“ в столичния квартал „Надежда“ всеки сантиметър се ремонтира - класни стаи, коридори, физкултурен салон. Ремонтът е по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Весела Иванова, директор на 101 СУ „Бачо Киро“: Ще имат отделни входове, за да няма съприкосновение малки и големи ученици.

Като цяло ремонтите напредват - в началото на ваканцията се ремонтираха около 1100 училища, сега са останали по-малко от половината.

Учениците купуват учебници "втора ръка", защото излизат два пъти по-евтино

Учениците купуват учебници "втора ръка", защото излизат два пъти по-евтино

Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна са в трескава подготовка за новата учебна година. Особено развълнувани са семействата на...