Опозицията бойкотира вота и настоява за оставка на премиера Еди Рама. В повече от половината от общините се явява единствено неговата Социалистическа партия.

За едва 15 на сто активност на електората през първите две трети от 12-часовия изборен ден съобщи Централната избирателна комисия в Тирана. Но според опозиционната Демократическа партия, която бойкотира вота, активността преди 4 часа е била само 10 процента. Премиерът Рама обаче е категоричен, че въпреки опита на президента Илир Мета да отмени изборите, народът трябва да има възможност да решава.

Еди Рама, министър-председател на Албания: Албания ще даде повече от исторически урок с днешния вот. След днешния ден веднъж завинаги ще е ясно, че никой не може да си играе с народа. Суверенът не е празна дума.

Привърженици на опозицията далеч не смятат Рама за демократичен политик. Те протестираха мирно пред избирателните секции с плакати, обвързващи го с комунистическото минало на страната. Някои дори скандираха подигравателно името на бившия диктатор Енвер Ходжа.

В 35 от общо 61 общини има само един кандидат за кмет - от партията на Рама. Гласуването се очаква да приключи в този час. Опозиционните лидери призоваха поддръжниците си да не стават жертва на инстинкта към насилие. Наесен се очаква Европейският съюз да оцени състоянието на албанската демокрация с решение дали на Тирана да бъде определена дата за начало на преговори за членство.

Пореден антиправителствен протест се проведе в Албания

Пореден антиправителствен протест се проведе в Албания

Основните искания на протестиращите са оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.