НОВИНИ

Сбогуваме се с голямата актриса Ванча Дойчева

В Народния театър "Иван Вазов" беше поклонението пред голямата актриса Ванча Дойчева. Приятели, почитатели и близки се сбогуваха с легендата, изиграла Рада Госпожина и Казаларската царица на Вазов, Адела в „Домът на Бернарда Алба", Дездемона в „Отело" на Шекспир и още много - над 250 роли в театъра и киното. Ванча Дойчева ни напусна в понеделник на 75 години.

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 26.07.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва деветгодишна, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата ни сцена.

Ванча Дойчева има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Стотици са участията й в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна. Награждавана е многократно. Носителка е на Голямата награда на община Карлово на името на Васил Левски за нейната обществена дейност.
Тя е актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност, казват за Ванча колегите ѝ от Народния театър.

"Една вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра".

Поклон пред паметта ѝ!


;
Мариус Донкин, директор на Народен театър "Иван Вазов": Тази професия е свързана с това, че човек трябва да е някакъв пример. Не само за колегите си, а и за цялото общество. Ако имаше такъв човек, казвам имаше, това беше тя.
Вяра Анкова, генерален директор на БНТ: Ванча беше прекрасен човек. Малко са хората, които имат тази красота и я носят не само физически, но и в душата и в сърцето.
Юлиан Вергов, актьор: Най-лъчезарният човек от целия театър.
Татяна Лолова, актриса: Красива, нежна жрица на Мелпомена.
Христо Мутафчиев, актьор: Достоен човек. Много добра актриса, много наистина и то от едно много стабилно поколение творци и актьори, които знаят като се качат на сцената, какво правят там.
Стоян Алексиев, актьор: Често в нашата професия актьорската надделява егото, което е самоубийствено и убийствено, а тя живееше. И затова трудно човек може да си представи, че тази усмихната жена я няма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установена е самоличността на разстреляния мъж в Пловдив
Установена е самоличността на разстреляния мъж в Пловдив
Протест на Правосъдие за всеки пред Народното събрание
Протест на "Правосъдие за всеки" пред Народното събрание